Καλώς ήλθατε στο ελεύθερο βήμα έκφρασης των Σητειακών

Ένα βήμα για όλους σας

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Δήλωση Νίκου Πετράκη για την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Δήλωση Νίκου Πετράκη για την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κατά το συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Επειδή εξακολουθούν να δημοσιεύονται διάφορα σχόλια σχετικά με την δήλωση που έκαμε ο Πρωθυπουργός στις 30-7-10 στον Άγιο Νικόλαο για το θέμα του Μακρύ Γιαλού, ως ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα που συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό, θεωρώ υποχρέωσή μου να δηλώσω τα εξής :
Ο υπογράφων και οι κ.κ. Γιάννης Καναβάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Μακρύ Γιαλού και Νίκος Λαντζανάκης, Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου, συναντήσαμε τον Πρωθυπουργό, παρουσία πολλών, στις 30-7-10 στον Άγιο Νικόλαο, αμέσως μετά την ομιλία του στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών. Του ζητήσαμε «Στο πρόβλημα του Μακρύ Γιαλού να δοθεί γρήγορη και δίκαιη λύση, σύμφωνα με την θέληση των τοπικών κοινωνιών». Μας απάντησε ότι «Γνωρίζω το πρόβλημα και έχω δώσει οδηγίες να λυθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτά ακριβώς δώσαμε, όπως οφείλαμε, στην δημοσιότητα.
Δεδομένου ότι, όπως όλοι γνωρίζομε, εκτός των άλλων οι Κυβερνήσεις των δημοκρατικών χωρών έχουν στα χέρια τους πολλά θεσμικά «εργαλεία» για να διορθώνουν όσα κρίνουν ότι πρέπει να διορθώνουν, είναι φανερό ότι η δήλωση αυτή δεν είναι καθόλου αντιθεσμική.
Δεδομένου επίσης ότι το θεμέλιο της δημοκρατίας είναι η λαϊκή θέληση, καθένας μπορεί να κρίνει κατά πόσον η λύση αυτή είναι «παράλογη» ή απεναντίας απολύτως λογική, δημοκρατική, τίμια και καθαρή.
Παράλογη, ασφαλώς, είναι η αδιάλλακτη εμμονή στην επιβολή με εξαναγκασμούς, μεθοδεύσεις και με βιασμό της θέλησης των τοπικών κοινωνιών «συνενώσεων» που οι ενδιαφερόμενοι πολίτες δεν θέλουν. Τέτοιες «συνενώσεις», όπως έχει δείξει η ιστορία, είναι θνησιγενείς και μόνο προβλήματα και δεινά μπορούν να φέρουν.
Συμφωνούμε, ωστόσο, απολύτως ότι πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους. Νομίζομε όμως ότι η υποβολή αιτημάτων είναι θεμελιώδης – και καθημερινή – λειτουργία κάθε δημοκρατικής πολιτείας και δείχνει εμπιστοσύνη και σεβασμό στους εκπροσώπους της, στους οποίους υποβάλλονται τα αιτήματα. Εκείνο που πρέπει να κριθεί είναι τι αποτελεί ο χαρακτηρισμός των δηλώσεων ανωτάτου θεσμικού εκπροσώπου της πολιτείας ως «δήθεν υποσχέσεων αντιθεσμικών και παράλογων»!
Ας μας επιτραπεί να επαναλάβομε ότι η μόνη λύση είναι Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και όσο ΤΑΧΥΤΕΡΑ υλοποιηθεί η λύση αυτή τόσο το καλύτερο για όλους.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Επίτιμος Πρόεδρος, Ειδικός Σύμβουλος ΟΑΣ

Πρώην Δήμαρχος Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου