Καλώς ήλθατε στο ελεύθερο βήμα έκφρασης των Σητειακών

Ένα βήμα για όλους σας

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η συνένωση του Μακρύ Γιαλού

Ακυρώνει με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή του άρθρου 152 την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία απέρριπτε την προσφυγή που είχαν καταθέσει οι Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθινών, Πεύκων, Περβολακίων, Αγίου Στεφάνου και Χρυσοπηγής κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρύ Γιαλού της 10ης Μαΐου που αφορούσε την συνένωση του Δήμου Μακρύ Γιαλού με το Δήμο Ιεράπετρας καθώς και την ίδια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα παραπάνω ανακοίνωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δημοτικός Σύμβουλος Μακρύ Γιαλού κ. Γιάννης Καναβάκης που είναι υποψήφιος με το συνδυασμό «Αυτοδιάθεση, Αυτοδιαχείριση, Ανάπτυξη» με επικεφαλής τον κ. Νίκο Λαντζανάκη.
Η ένσταση
Οι πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μακρύ Γιαλού κ. Παύλος Καζινιεράκης, Νίκος Λαντζανάκης, Εμμ. Ξενικάκης, Γεώργιος Στεφανάκης, Κων/νος Μητσακάκης είχαν καταθέσει ένσταση στις 18 Μαΐου στην Περιφέρεια Κρήτης κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρύ Γιαλού, με την οποία κατά πλειοψηφία είχε αποφασιστεί η συνένωση του Δήμου με το Δήμο Ιεράπετρας.
Με την ένσταση τους οι πρόεδροι των παραπάνω διαμερισμάτων ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης, αφού δεν τηρήθηκαν τα όσα προβλέπει ο νόμος. Συγκεκριμένα δεν κλήθηκαν, όπως ανέφεραν, νόμιμα (3 ημέρες πριν την συνεδρίαση όπως ορίζει ο νόμος), και δεν τους δόθηκε το δικαίωμα ψήφου παρ' ότι το θέμα αφορούσε τα Δημοτικά τους Διαμερίσματα.
Στη συνέχεια με απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας απέρριψε την ένσταση των προέδρων, οι οποίοι με τη σειρά τους συνέχισαν και προσέφυγαν στην Επιτροπή του άρθρου 152. Η προσφυγή εκδικάστηκε στις 3/9/10 και πρόσφατα υπεγράφη η σχετική απόφαση.
Όπως τόνισε ο κ. Καναβάκης, η απόφαση της Επιτροπής, η οποία ήταν ομόφωνη, ακυρώνει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα με την οποία απέρριπτε την προσφυγή των προέδρων αλλά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρύ Γιαλού με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε οι πρόεδροι των ΔΔ να συμμετέχουν στη συνεδρίαση με το δικαίωμα ψήφου «δηλαδή το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τα δημοτικά διαμερίσματά τους και, αφού επρόκειτο να ληφθεί απόφαση σχετικά με τη συνένωση του Δήμου με όμορο Δήμο στα πλαίσια του σχεδίου "Καλλικράτης", θα έπρεπε να τους δοθεί το δικαίωμα ψήφου, κάτι που δεν έγινε. Άρα η απόφαση αυτή είναι άκυρη δεδομένου ότι, ενδεχομένως εάν ψήφιζαν, να ανατρεπόταν η ληφθείσα κατά πλειοψηφία 8-5 απόφαση.
Όσον αφορά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα στέκεται μόνο στο ότι δεν εκλήθησαν νόμιμα οι πρόεδροι, δεν εξετάζει το δεύτερο λόγο και γι' αυτό ζητεί να ακυρωθεί. Η Επιτροπή λοιπόν ομόφωνα αποφάσισε να γίνει δεκτή η κρινόμενη προσφυγή και να ακυρωθεί ως μη νόμιμη η με αριθμό 3588/18-6-10 απόφαση του ΓΓ και η με αριθμό 63/10-5-10 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μακρύ Γιαλού».
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική από τον κ. Καναβάκη και, όπως τόνισε, αποτελεί δικαίωση του αγώνα της τοπικής κοινωνίας του Μακρύ Γιαλού. «Όλοι γνωρίζουμε τί έγινε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι και την προηγούμενη ημέρα υπήρχε προσπάθεια ο Δήμος Μακρύ Γιαλού να παραμείνει ανεξάρτητος και εν μία νυκτί είχαμε αυτή την αλλαγή. Ελήφθη μία απόφαση κατά πλειοψηφία συγκυριακή του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22.30 το βράδυ, όταν στη συνεδρίασή του το ΔΣ Ιεράπετρας είχε αποδεχθεί τη συνένωση με το Δήμο Μακρύ Γιαλού στις 20.30, δηλαδή νωρίτερα και από την απόφαση του ΔΣ Μακρύ Γιαλού. Άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός του χωροταξικού του ΙΤΑ που είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν είχε λήξει η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ, που είχε θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών από τις 7/5. Και άλλα πολλά που είναι γνωστά.
Η απόφαση λοιπόν αυτή της Επιτροπής θεωρούμε ότι είναι η αρχή της δικαίωσης του αγώνα όλων μας. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες από κανέναν. Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται και τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Δείχνει τον τρόπο που κινήθηκαν όλοι όσοι δημιούργησαν αυτό το πραξικόπημα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας του Μακρύ Γιαλού και της επαρχίας Σητείας.
Όλοι εμείς που ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα νιώθουμε δικαιωμένοι και αυτό που θέλουμε εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου μέσα από τον ανεξάρτητο συνδυασμό "Αυτοδιάθεση, Αυτοδιαχείριση, Ανάπτυξη" είναι να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να εκφραστεί και να αποφασίσει με ποιο Δήμο θέλει να συνενωθεί. Αν θέλει να παραμείνει στο Δήμο Ιεράπετρας ή να επιστρέψει στις ρίζες της, δηλαδή στην ενιαία επαρχία Σητείας. Στόχος είναι να προστατέψουμε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Καναβάκης.



ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ



Πηγή:ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου