Καλώς ήλθατε στο ελεύθερο βήμα έκφρασης των Σητειακών

Ένα βήμα για όλους σας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται Σητειακός ξεσηκωμός

21/09/2010


Έτοιμοι για τις «δυναμικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Κρήτη» δηλώνουν οι πολίτες της Σητείας, εφόσον υποβαθμιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Οι πολίτες της περιοχής είναι ανάστατοι από την ημέρα που ανακοινώθηκε «ο χάρτης υγείας» του νομού Λασιθίου.

Όπως υποστηρίζουν, ο χάρτης αυτός εκπονήθηκε βάσει λανθασμένων στοιχείων και «λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά οικονομοτεχνικά κριτήρια, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το κύριο αντικείμενο των υπηρεσιών υγείας, που είναι η διατήρηση και η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής».

Επίσης τονίζουν ότι «δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη η ιδιαίτερη γεωγραφία της επαρχίας Σητείας, με ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, η ανεπάρκεια του οδικού δικτύου, η εξυπηρέτηση των κατοίκων της Κάσου από το νοσοκομείο, η ύπαρξη εργοστασίου ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο με πλήθος εργαζομένων σε ένα αντικείμενο που ένα εργατικό ατύχημα μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη φιλοξενία μεγάλου αριθμού φοιτητών στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, που ανήκει στις σχολές Επιστημών Υγείας και σχετίζεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας. Η μελέτη δε συνυπολογίζει σε κανένα σημείο της την ύπαρξη βάσης Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού, καθώς και Σχολή Αστυνομίας.

Στην περίπτωση δημιουργίας κάποιου προβλήματος υγείας σε κάποιον από αυτούς τους ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους θα είχαμε τραγικά αποτελέσματα χωρίς άμεση και ουσιαστική νοσηλευτική φροντίδα»...

Οι πολίτες της Σητείας, που έκαναν λαϊκή συνέλευση ειδικά για το θέμα αυτό, εκτίμησαν πως «είναι τέτοια η προχειρότητα και η έλλειψη επιστημονικής επάρκειας της μελέτης, που η Νομαρχία οφείλει να κινηθεί νομικά εναντίον των μελετητών και να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων μας». Για τους ίδιους η μόνη αποδεκτή λύση είναι η λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας όπως προβλέπεται από τον οργανισμό του σε πλήρη ανάπτυξη. «Οτιδήποτε άλλο θα μας βρει απέναντι και είμαστε έτοιμοι για τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Κρήτη», καταλήγουν.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης χαιρέτισε τη διαμαρτυρία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Σητείας αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του Νοσοκομείου της περιοχής. «Το ζητούμενο πρέπει να είναι - και είναι - η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό και όχι η περαιτέρω αποδυνάμωσή τους. Είναι μια διεκδίκηση η οποία μας ενώνει και θα με βρείτε αρωγό στις προσπάθειές σας», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.


Σκέψεις για το χάρτη υγεία του νομού Λασιθίου



Με αφορμή τη διαρροή στον τοπικό Τύπο του χάρτη υγείας για το νομό Λασιθίου, η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού έδωσε χθες στη δημοσιότητα κείμενο με τις παρατηρήσεις της, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας το σχέδιο προτείνει με μεγαλοθυμία και πολύ χουβαρνταλίκι πράγματα που ήδη διαθέτουμε, δεν τα ζητήσαμε και δεν τα χρειαζόμαστε. Και το κυριότερο, ο Άγιος Νικόλαος μάς χαρίζει πράγματα που ποτέ δεν είχε και δεν είναι δικά του.

Χωρίς να στέλνει άλλο καρδιολόγο, προσθέτει 10 κλίνες από τις ήδη υπάρχουσες στο νοσοκομείο μας, στο Καρδιολογικό τμήμα, σάμπως και ήταν δύσκολο για εμάς, όταν διαπιστώσουμε αυξημένες ανάγκες, να κάνουμε εσωτερική αναδιάταξη των κλινών.

Παραχωρούν τον οφθαλμίατρό τους. Μεγάλη υπόθεση, σάμπως και δεν το ξέρουμε ότι το μόνο νοσοκομείο που ασκεί επεμβατική οφθαλμολογία είναι το δικό μας.

Προσθέτουν 8 κλίνες στο Ορθοπεδικό μας τμήμα, σάμπως και τους το ζητήσαμε ή δεν μπορούσαμε να το λύσουμε μόνοι μας αυτό το θέμα και μεταφέρουν και έναν ορθοπεδικό, όχι από το δικό τους το πλήρως στελεχωμένο πενταμελές τμήμα, αλλά από τη Σητεία που έχει ήδη πρόβλημα και εν αναμονή διορισμών.

Αποδυναμώνουν αντί να αναβαθμίσουν το Πνευμονολογικό μας τμήμα και αναβαθμίζουν δικό τους, σάμπως και τα θερμοκήπια με τα σχετικά νοσήματα είναι στον Άγιο Νικόλαο.

Αποδυναμώνουν το Παιδιατρικό μας τμήμα ξεχνώντας ότι η πλειοψηφία των παιδιών του νομού μας απευθύνεται στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και μάλιστα προσλαμβάνουν και παιδοχειρουργό αντί να τον στείλουν εδώ.

Καταργούν στην ουσία το μοναδικό μας ΩΡΛ πάνω που μόλις άρχισε την επεμβατική του δραστηριότητα.

Στέλνουν δικό μας ακτινολόγο στη Σητεία, αγνοώντας ότι οι ήδη υπηρετούντες δεν επαρκούν με το φόρτο δουλειάς και ότι συμπληρώνουν τα κενά με εθελοντική άμισθη προσφορά έργου στις εφημερίες.

Αντί να ενισχύσουν το Μαιευτικό, που αντιμετωπίζει προβλήματα, το αποδυναμώνουν εντελώς με μεταφορά δικού μας γιατρού στον Άγιο Νικόλαο. Ουσιαστικά, αντί να λύσουν το πρόβλημα, καταργούν το τμήμα.

Για το Παθολογικό μας τμήμα, που παρά την πρόσληψη του νέου μας παθολόγου θα εξακολουθήσει με το νέο νόμο να αφήνει κενά στη μηνιαία κάλυψη των εφημεριών, ούτε λόγος δε γίνεται, ενώ αντίθετα αναβαθμίζουν το δικό τους Παθολογικό τμήμα.

Παίρνουν δικό μας χειρουργό και τον πάνε στο δικό τους νοσοκομείο, που διαθέτει ήδη 6 χειρουργούς και το δικό μας τρεις.

Το Χειρουργικό τμήμα αποτελεί το επόμενο βήμα, εκεί που οι άλλες ειδικότητες σταματούν. Αποτελεί το αποκούμπι όλων των ειδικοτήτων που λειτουργούν σήμερα στο νοσοκομείο μας. Αποτελεί αίσθηση ασφάλειας σε κάθε πολίτη αυτής της περιοχής. Και αποτελεί τον κορμό πάνω στον οποίο στηρίζεται το νοσοκομείο μας. Η αποδυνάμωση του Χειρουργικού τμήματος θα φέρει σύντομο μαρασμό στο σύνολο του νοσοκομείου, γι’ αυτό και προβαίνετε στην πρόταση αυτή. Δεν ήταν δύσκολο να σας καταλάβουμε! Γι’ αυτό και σας λέμε απλά ξεχάστε το»...

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/ (ΠΡΩΤΟΣΈΛΙΔΟ!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου