Καλώς ήλθατε στο ελεύθερο βήμα έκφρασης των Σητειακών

Ένα βήμα για όλους σας

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Παρουσία αστυνομικών η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρύ Γιαλού

Παρουσία αστυνομικής δύναμης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρύ Γιαλού.
Και αν αυτό προκαλεί έκπληξη, άξιο απορίας είναι από ποιόν προσκλήθηκε ο αστυνομικός για να παραβρίσκεται στην συνεδρίαση, όταν – όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Γιάννης Καναβάκης – όλοι εξέφραζαν σχετικά ερωτήματα ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού.
Όπως σημείωσε επίσης ο κ. Καναβάκης, για πρώτη φορά τα τελευταία περίπου 12 χρόνια η συνεδρίαση του ΔΣ Μακρύ Γιαλού διεξήχθη μεσημέρι και όχι απόγευμα ή βράδυ, όπως γινόταν ως τώρα. «Είναι πράγματι άξιο απορίας δεδομένου ότι όλοι εργαζόμαστε και είναι δύσκολο να συμμετάσχουμε στις συνεδριάσεις, όταν γίνονται εργάσιμες ώρες γι’ αυτό και ως τώρα διεξάγονται απόγευμα. Όμως, ακόμα πιο περίεργο ήταν η παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας στη συνεδρίαση.
Δε μπορώ να καταλάβω προς τί αυτό και φυσικά όλοι – ακόμα και ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού – εκφράσαμε την απορία μας. Βέβαια, επειδή αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο, εμείς ψάξαμε λιγάκι το θέμα και, όπως μάθαμε είχαν γίνει σχετικά τηλεφωνήματα τόσο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί υποτίθεται ότι θα γινόταν επεισόδια στη συνεδρίαση!
Τί να πω; Δεν ξέρω πώς δρουν και τί σκέφτονται κάποιοι, πάντως εμείς είμαστε κατά των “τσαμπουκάδων” και των αθλιοτήτων. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, το διεκδικούμε δυναμικά, όχι όμως με τέτοιες συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Καναβάκης.

Δάνειο

Ένα από τα θέματα που ξεχώρισαν στη συνεδρίαση ήταν αυτό που αφορούσε «την αποδοχή όρων για την λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αγορά του κτιρίου που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου». Πρόκειται για το κτίριο, που στεγάζεται το Δημαρχείο σήμερα και ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σταυροχωρίου.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, ωστόσο ο κ. Καναβάκης αιτιολόγησε τη δική του θέση επισημαίνοντας: «Δε γνωρίζω σε τί εξυπηρετεί η αγορά του κτιρίου από τη στιγμή που ο Δήμος Μακρύ Γιαλού δεν υπάρχει πια, έχει καταργηθεί. Είναι θέμα πλέον της Περιφέρειας τί θα αποφασίσει.
Εγώ είπα ότι συναινώ στην πρόταση αυτή μόνο γιατί ο Συνεταιρισμός Σταυροχωρίου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και με την έννοια αυτή θα βοηθηθεί με την κίνηση αυτή. Το ίδιο είχε γίνει πριν 5 χρόνια περίπου με το κτίριο που είχε αγοραστεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σχινοκαψάλων, το οποίο βέβαια εξυπηρετεί και σαν κτίριο.
Το θέμα, όμως, είναι η συγκεκριμένη αγορά σε τί εξυπηρετεί σε αυτήν την φάση, ποιός θα πληρώσει το δάνειο (284.000 ευρώ) κλπ».

Δημοψηφίσματα
Στη συνεδρίαση ο κ. Καναβάκης έφερε και το θέμα των δημοψηφισμάτων, τα οποία ως γνωστόν επιζητεί η τοπική κοινωνία του Δήμου Μακρύ Γιαλού, προκειμένου να εκφραστεί η ίδια για το πού επιθυμεί να ενταχθεί.
«Ο Δήμαρχος μας είπε ότι ο Δήμος έχει αποστείλει έγγραφο στην Περιφέρεια ζητώντας οδηγίες για την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων. Ειπώθηκαν διάφορα για το θέμα από τους παριστάμενους. Ο κ. Καλαντζάκης παραπονέθηκε ότι, αν γινόταν οι κινητοποιήσεις που τώρα γίνονται παλιά, ίσως να αποτρεπόταν κάποιες καταστάσεις. Εγώ του απάντησα ότι ο κόσμος επιθυμούσε την αυτονομία του Δήμου Μακρύ Γιαλού έχοντας όμως τη σιγουριά σύμφωνα με τον αρχικό χωροταξικό σχεδιασμό ότι, εάν αυτό δε μπορούσε να επιτευχθεί, ο Δήμος Μακρύ Γιαλού θα συνενωνόταν με τη Σητεία. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε διαβούλευση για την πρόταση για συνένωση με την Ιεράπετρα, πώς να αντιδράσει ο κόσμος, ο οποίος ήταν καλυμμένος πιστεύοντας ότι θα συνενωθεί με τη Σητεία; Και κάπου εκεί βέβαια ακούστηκε από Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας η εξής φράση: “Ας προσέχατε”. Τί να πω; Είναι λυπηρό», ανέφερε ο κ. Καναβάκης.
Για τη διαδικασία συγκέντρωσης και κατάθεσης υπογραφών κατοίκων της περιοχής προκειμένου να προκληθεί διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τονίστηκε ότι μετά την κατάθεση υπογραφών κατοίκων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Χρυσοπηγής, Λιθινών, Πεύκων, Αγίου Στεφάνου, και Περβολακίων συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών και από το Σταυροχώρι προκειμένου άμεσα να κατατεθούν και αυτές.
«Είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστούν δημοκρατικά οι κάτοικοι του Δήμου Μακρύ Γιαλού και να ορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Να αποφασίσουν αυτοί πού θέλουν να πάνε. Δε μπορεί 8 άτομα ή ένα Δημοτικό Συμβούλιο ή δύο Δημοτικά Συμβούλια να μας σύρουν όπου εκείνοι θέλουν. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Δεν υπήρξαν ξεκάθαρες διαδικασίες, να γίνει εφαρμογή του νόμου με προτάσεις ένθεν και ένθεν, είχαμε διαδικασίες μίας νύχτας. Δε ρωτήθηκε κανείς. Όταν στηρίζαμε την ανεξαρτησία του Δήμου Μακρύ Γιαλού κλήθηκαν όλοι οι φορείς, συνεταιρισμοί, σύλλογοι και κυρίως τα Τοπικά Συμβούλια να που την άποψη τους, κλήθηκαν οι Πρόεδροι τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητήθηκε η γνώμη τους. Όλοι μαζί αποφασίσαμε. Και μέσα σε ένα βράδυ αγνοήθηκαν όλοι. Δεν δόθηκε καν το δικαίωμα στους Προέδρους των ΤΣ να ψηφίσουν», πρόσθεσε.
Είναι δυνατόν; Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Για σοβαρά θέματα που αφορούν τα Τοπικά Διαμερίσματα καλούνται με δικαίωμα ψήφου οι Πρόεδροι των ΤΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλιώς είναι άκυρη η απόφαση. Αν δεν είναι αυτό ένα σοβαρό θέμα, τότε ποιό είναι; Και όμως δεν ψήφισαν οι Πρόεδροι. Η γνώμη τους, όμως, ήταν ξεκάθαρη. Είχαν εκφραστεί όλοι ακόμα και ο Πρόεδρος του ΤΣ Σχινοκαψάλων αρνητικά για τη συνένωση με την Ιεράπετρα! Όμως, δεν τους άφησαν να ψηφίσουν. Είναι αυτές δημοκρατικές διαδικασίες», κατέληξε ο κ. Καναβάκης.


ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ



Πηγή:ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου