Καλώς ήλθατε στο ελεύθερο βήμα έκφρασης των Σητειακών

Ένα βήμα για όλους σας

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Αγαπητοί κύριοι της επονομαζόμενης ομάδας επανίδρυσης και επανένωσης Μακρύ Γιαλού, το ποιοί είμαστε μπορείτε πολύ εύκολα να το πληροφορηθείτε, καθώς έχουμε δραστηριότητα από τον Μάιο του 2010 και αποτελούμε αναγνωρισμένο σωματείο από τον Οκτώβριο του 2011. Αλλά για να μην κουράζεστε ψάχνοντας, θα σας πούμε εμείς. Ακολουθεί λοιπόν η σύνθεση του Διοικητικού μας συμβουλίου και αν το επιθυμείτε, μπορούμε μελλοντικά να δημοσιοποιήσουμε και τα μέλη.
Μετά από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις δύο Νοεμβρίου του 2011 το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους:

Σφενδουράκης Αργύρης. Οπτικός, από την Ζάκρο Σητείας, Πρόεδρος.

Σηφάκη Ρένα. Υπάλληλος Ι.Κ.Α., από τις Λιθίνες Σητείας, Γραμματέας.

Περάκης Μιχάλης. Μαθηματικός, από τους Σκλάβους Σητείας, Ταμίας.

Μπελιμπασάκης Βαγγέλης. Διευθυντής της Ε.Α.Σ. Σητείας, από την Χρυσοπηγή Σητείας. Μέλος.

Παπαϊωάννου Κυριάκος. Μηχανικός ασφαλείας πτήσεων, από την Λεκωσία Κύπρου. Μέλος.

Βασιλάκης Κωσταντίνος. Συντξ/χος από τη Σητεία. Μέλος.

Ζαγκότης Αθανάσιος. Οδοντίατρος από την Κάτω Επισκοπή Σητείας. Μέλος.

Στην θέση του Προέδρου εναλλάσονται ανά εξάμηνο, τα μέλη.

Επίσης να σας πληροφορήσουμε πως ο κ. Σφενδουράκης Αργύρης, είναι αδερφός του κ. Σφενδουράκη Γιάννη, Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας και ο κ. Ζαγκότης Αθανάσιος είναι σύζυγος της κ. Πετράκη Πελαγίας, Περιφερειακής Συμβούλου Κρήτης.

Η αφορμή δημιουργίας της κίνησης, ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή του Μ. Γιαλού και οδήγησαν τον Δήμο στην Ιεράπετρα, αλλά η ίδρυσή της, ήρθε να καλύψει την ανάγκη να ακουστεί η φωνή μας, ως πολίτες.

Είμαστε μια από τις ομάδες που δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα σαν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των πολιτών, που κουράστηκαν να βλέπουν κομματικές σκοπιμότητες, να καθορίζουν τη ζωή τους.

Είμαστε αυτοί που βρεθήκαμε για να δώσουμε τη μάχη για την αδικία που έγινε εναντίον της πόλης, με την παράνομη και ανιστόρητη μετακίνηση του Μακρύ Γιαλού στο δήμο Ιεράπετρας. Μια κίνηση που περιθωριοποιούσε τη Σητεία αφήνοντας την με πληθυσμό μικρότερο των είκοσι χιλιάδων κατοίκων.

Είμαστε αυτοί που είχαν την ιδέα αλλά και βοήθησαν στην διοργάνωση των δημοψηφισμάτων τα οποία και κατέδειξαν την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών των τοπικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου, για ένταξη τους στον δήμο Σητείας. Ανατράπηκε έτσι η προπαγάνδα του πρώην Δημάρχου που διέδιδε ότι οι πολίτες του Δήμου ήθελαν την ένταξή τους στο Δήμο Ιεράπετρας.

Είμαστε αυτοί που συμπαραστάθηκαν στο συνδυασμό του κου Λαντζανάκη, Α.Α.Α. ο οποίος έδωσε δυνατότητα έκφρασης στους δημότες του πρώην δήμου Μ. Γιαλού. Εξαλείφθηκε έτσι η πιθανότητα όπως κάποιοι επιθυμούσαν, να σταματήσει μετά τις εκλογές, να ακούγεται η φωνή των πολιτών.

Είμαστε αυτοί που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή της παράλογης, παράνομης, ανιστόρητης απόφασης που οδήγησε τον Δήμο Μ. Γιαλού στην Ιεράπετρα. Μιας απόφασης κόντρα στην θέληση των πολιτών της περιοχής αλλά και του αρχικού σχεδιασμού των επιστημόνων του Ι.ΤΑ. που προέβλεπαν την ένταξη του πρώην Δήμου Μ. Γιαλού, στον Δήμο Σητείας.

Αλλά εμείς κύριοι της ομάδας <<ενότητας επανίδρυσης>>, τίποτα δεν θα καταφέρναμε και τίποτα δεν θα προσπαθούσαμε καν, εάν δεν είμασταν πεπεισμένοι, ότι οι πολίτες της περιοχής το επιθυμούσαν. Ασχοληθήκαμε με το θέμα του Μ. Γιαλού από τη στιγμή που φάνηκε η ξεκάθαρη αδικία, αλλά επίσης φάνηκε και η ξεκάθαρη γνώμη των πολιτών, η οποία και ήταν αντίθετη με αυτή της παρέας σας στο Δημοτικό συμβούλιο που με την παράνομη απόφαση σας, οδηγήσατε το Δήμο Μ. Γιαλού στην Ιεράπετρα.

Εμείς αγαπητοί κύριοι τιμούμε τους πολίτες της περιοχής και ακούμε την γνώμη τους.

Εμείς ασχοληθήκαμε με το θέμα του Μ. Γιαλού, αφού γίναμε αποδέκτες της έντονης διαμαρτυρίας των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων που πραξικοπηματικά μεταφέρθηκαν στην Ιεράπετρα, χωρίς να ερωτηθούν και θεωρήσαμε αυτονόητο χρέος μας, να κινητοποιηθούμε και να τους βοηθήσουμε να ακουστεί η φωνή τους.

Και αποδεικνύεται αυτό από το ότι καθ' όλη την διάρκεια του δήθεν αγώνα του κ. Καλατζάκη για αυτονομία, δεν εκφράσαμε ποτέ την διαφωνία μας, στο να μείνει ο Δήμος αυτόνομος εάν αυτό γινόταν. Αντίθετα, η πλευρά της Ιεράπετρας, επεξεργαζόταν υπογείως και δυστυχώς με την συνεργασία του πρώην Δημάρχου Μ. Γιαλού, σχέδιο ανατροπής της πρότασης του Ι.Τ.Α. και προσάρτησης του Δήμου στην Ιεράπετρα.

Εσείς όμως κύριοι που κόπτεστε εσχάτως για την αυτονομία και την ενότητα (εντός του Δήμου Ιεράπετρας) του πρώην Δήμου Μ. Γιαλού, ποιοί είστε; Γιατί από όσο όλοι γνωρίζουμε, οι πολίτες του Μ. Γιαλού εκφράστηκαν στις Δημοτικές εκλογές και υπερψήφισαν τον συνδυασμό ΑΑΑ ο οποίος και ήταν ξεκάθαρα υπέρ της αυτοδιάθεσης των πολιτών της περιοχής. Ήταν οι κάτοικοι λοιπόν που τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της Σητείας και μετακινήθηκαν με μια διαδικασία διαφανή και σύννομη.

Εσείς κύριοι που είσασταν, όταν ο πρώην Δήμαρχος σας, κατέβαζε την σημαία του αγώνα περί δήθεν αυτονομίας του Δήμου και έπαιρνε την απόφαση για ένταξη στην Ιεράπετρα; Χωρίς να ρωτήσει τους κατοίκους της περιοχής. Μια απόφαση που οδήγησε τελικά στον διαμελισμό του Δήμου;



Εσείς κύριοι που ήσασταν στα δημοψηφίσματα;



Εσείς κύριοι που ήσασταν στις δημοτικές εκλογές;



ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ;



Πουθενά.



Αφού η απόφαση αυτή σας εξυπηρετούσε.



Πουθενά.



Αφού η απόφαση αυτή ήταν η απόφαση του Δημάρχου που υποστηρίζατε, του κ. Καλατζάκη.



Πουθενά.



Αφού η απόφαση αυτή, ήταν δική σας απόφαση.



Τώρα όμως, που η γνώμη των πολιτών έγινε επιτέλους σεβαστή, τώρα που τα χωριά επανήλθαν όπως προβλεπόταν στον Δήμο Σητείας, εμφανιστήκατε, προσπαθώντας να ψαρέψετε σε θολά νερά λέγοντας ωραία λόγια περί αυτονομίας και ενότητας. Δε λέτε όμως στον κόσμο ότι αυτή η αυτονομία του δήμου είναι αδύνατη καθώς δεν προβλέπεται από το νόμο. Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού δεν μπορεί να μείνει αυτόνομος, καθώς για την αυτονομία ενός Δήμου υπάρχει το πληθυσμιακό όριο των δέκα χιλιάδων. Και σίγουρα δε λέτε στον κόσμο ότι η ενότητα είναι πλέον εφικτή μόνο με την ένταξη στον Δήμο Σητείας των δύο τοπικών κοινοτήτων που παραμένουν στον Δήμο Ιεράπετρας, δηλαδή του Αγίου Στεφάνου και του Σταυροχωρίου.

Λέτε για έργα που δήθεν δεν θα γίνουν επειδή ο πρώην δήμος Μ. Γιαλού είναι διασπασμένος. Έργα όπως ο βιολογικός, το σχέδιο πόλης κ.α. Και εμείς σας ρωτάμε. Γιατί τα έργα αυτά δεν έγιναν τα δώδεκα χρόνια που ο Δήμος ήταν αυτόνομος; Και πως είναι πιο εύκολο να δρομολογηθούν; Έχοντας μια οργανωμένη τεχνική υπηρεσία όπως έχει ο δήμος Σητείας ή μη έχοντας καθόλου Τεχνική υπηρεσία όπως δεν είχε ο Δήμος Μ. Γιαλού; Αποσιωπάτε επίσης τη δυνατότητα της διαδημοτικής συνεργασίας που θα είναι πολύ αποτελεσματική αφού δύο οργανωμένοι δήμοι συνεργαζόμενοι έχουν απείρως μεγαλύτερες οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες.

Η υποκρισία έχει και τα όρια της.

Σταματήστε να προκαλείτε τους πολίτες της περιοχής οι οποίοι ξεκάθαρα αποφάσισαν να ενταχθούν στον Δήμο Σητείας και αγωνιστείτε για την πραγματική ενότητα του Δήμου Μ Γιαλού, βοηθώντας να ενταχθούν στον Δήμο Σητείας και οι υπόλοιπες δύο τοπικές κοινότητες της επαρχίας Σητείας, ο Άγιος Στέφανος και το Σταυροχώρι.

Περιμένουμε με ανυπομονησία και τα δικά σας ονόματα.

Εμείς σας είπαμε τα δικά μας.



Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σητείας

Kepolsitias.blogspot.com




3 σχόλια:

  1. ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ


    Οι φίλοι Σητειακοί, Ενεργοί Πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του Δημάρχου τους και της πόλης που γεννήθηκαν ή ζουν.
    Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι ο Διαμελισμός του Μακρύ-Γιαλού ήταν έργο δικών τους ενεργειών. Αλλά ήταν έργο, που ήταν προαποφασισμένο από ανεγκέφαλους κομματάρχες της Ιεράπετρας και της Σητείας πολύ καιρό πριν.
    Σε κάθε περίπτωση ο Διαμελισμός της Δημοτικής ενότητας του Μακρύ-Γιαλού είναι ένα έγκλημα της πολιτείας εναντίον των κατοίκων του.
    Προσοχή μιλώ για το Δημοτικό Διαμέρισμα Μακρύ-Γιαλού και όχι για στον πρώην Δήμο του Μακρύ Γιαλού. Όσοι γνωρίζεται τα εκλογικά διαμερίσματα που αναφέρονται στον εκλογικό χάρτη είναι η εικονική πραγματικότητα της Ελληνικής γραφειοκρατίας, είναι μια ουτοπία. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι καν Ελληνικά, αφού τα σπίτια τους είχαν εγκαταλειφτεί και τώρα έχουν αγορασθεί από αλλοδαπούς.
    Η πλειονότητα πλέον των μόνιμων κατοίκων ζουν στα δημοτικά διαμερίσματα στο ενιαίο παραλιακό μέτωπο αποτελούμενο από τα δημοτικά Διαμερίσματα των Αχλιών, του Κουτσουρά, του Μακρύ-Γιαλού και του Καλού Νερού κλπ.. Τα οποία κατοικούνται ανάμικτα από κατοίκους των πρώην ορεινών κοινοτήτων. Πρώτα η πολιτεία (αν υπάρχει) έπρεπε να ενημερώσει τους χάρτες της σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και μετά να προχωρήσει στο μοίρασμα των δώρων.
    Επίσης σε κάθε περίπτωση οι κατοικοί τους θα έπρεπε να ερωτηθούν σε ενιαίο Δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών ιδιοκτητών, με νόμιμες διαδικασίες, για το που θέλουν να υπαχθούν, αφού έχαναν το δικαίωμα τους να μείνουν αυτόνομοι ως είχαν.
    Όσες δε μπούρδες αναφέρονται σαν επιχειρήματα στο παραπάνω άρθρο μόνο αηδία και εμετό μπορούν να προκαλέσουν στην πλειοψηφία των κατοίκων του Μακρύ-Γιαλού.
    Και επειδή θέτουν ερωτήματα, τους απαντώ παρομοίως.
    1, Μήπως ξέχασαν την σημασία των 3 ΑΑΑ του Λανζανάκη. Μήπως λέω ήταν καθόλου παραπλανητικά;
    2. Μήπως θυμούνται πότε έγιναν δημοψηφίσματα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες;
    3. Μήπως θυμούνται μέσω ποιών νόμιμων διαδικασιών εξουσιοδοτήθηκαν οι Πάρεδροι των 4 πρώην κοινοτήτων από τους κατοίκους τους στο να ζητήσουν την διοικητική μεταφορά τους σε άλλο Δήμο.
    4. Μήπως γενικά στα μέλη σας, έχει πέσει επιδημία Αλτσχάιμερ και ξεχάσατε τα διαμερίσματα του Ορεινού και Σχινοκαψάλων ή από την γενναιοδωρία σας τα κάνετε δώρο στους Γεραπιτρίτες;
    5. Μήπως ξεχάσατε ότι η Δημοτική ενότητα του Μακρύ-Γιαλού, γεωγραφικά είναι ενιαία, αποτελούμενη από μία ενορία με ένα Δημοτικό Σχολείο, Ιατρείο, δίκτυα και τόσα άλλα κοινά, και με το μοίρασμα κόβεται ακριβώς στη μέση ;
    6. Μήπως γνωρίζεται ότι ο άρρωστος ανταγωνισμός Ιεράπετρας - Σητείας μαζί με τους ανίκανους πολιτικούς και τον καρκίνο της γραφειοκρατίας ήταν αυτά που φρέναραν πριν λίγα χρόνια την υλοποίηση τουλάχιστον 3 μεγάλων επενδύσεων με γήπεδα γκολφ, μαρίνων, τουριστικών κατοικιών κλπ. Οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν δουλειές σε χιλιάδες και να αυξήσουν τον πληθυσμό μας σε δεκάδες χιλιάδες;
    7. Μήπως γνωρίζεται ότι δεν σας έχουμε δώσει το δικαίωμα και είναι ανήθικο να ανακατεύεστε στα εσωτερικά του χωριού μας.
    Για όλα τα παραπάνω σας παρακαλούμε να σιωπήσετε και να σταματήσετε να θριαμβολογείτε πάνω στο πτώμα μας
    ΚΥΡΙΟΙ λείαν επιεικώς, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ολύμπιε,
    Χαίρομαι ιδιαιτέρως που τουλάχιστον εσείς είχατε το σθένος να υπογράψετε τις απόψεις σας. Μακάρι να συνέβαινε αυτό πάντα. Μεγαλύτερη σημασία από το τι λέγεται, έχει καμμιά φορά και το ποιος το λέει.
    Οι χαρακτηρισμοί χαρακτηρίζουν και έτσι δε χρειάζεται να απαντήσω σε αυτά για τον εμετό, την αηδία και τα άλλα που τόσο γλαφυρά περιγράφετε. Θα περιοριστώ να γράψω την προσωπική μου απάντηση στα ερωτήματά σας.
    1. Όχι δεν ξεχάσαμε τα ΑΑΑ του κου Λαντζανάκη. Αυτό ακριβώς που υποσχόταν ο κος Λαντζανάκης προεκλογικά, έγινε πράξη με την απόφαση των πολιτών των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων να αυτοπροσδιοριστούν ως Σητειακοί και να επιλέξουν μόνοι τους τη μετακίνησή τους στο δήμο Σητείας. Εσείς τους θέλετε με το στανιό Γεραπετρίτες. Τώρα που αυτό τελείωσε, επανήλθε το σόφισμα της ανεξαρτησίας στο προσκήνιο.
    2. Τα δημοψηφίσματα προβλέπονταν από το νόμο του «Καποδίστρια» και έγιναν με όλους τους τύπους και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Αντίθετα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που μετακίνησε το δήμο στην Ιεράπετρα ήταν παράνομη (έχουν βγει οι σχετικές αποφάσεις) και ηθικά επιλήψημη και βλαβερή.
    3. Οι πάρεδροι κάθε δημοτικού διαμερίσματος είναι σε συνεχή επαφή με τους κατοίκους. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Στην περίπτωση των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων έγινε ακριβώς αυτό. Οι πάρεδροι συμμορφώθηκαν με την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων.
    4. Εγώ προσωπικά δεν πάσχω από καμμιά εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος για την ώρα. Ωστόσο θα ρωτήσω και τους υπόλοιπους και μπορεί να σας απαντήσουμε σε επόμενη επικοινωνία. Τώρα όσον αφορά το Ορεινό και τα Σχινικάψαλα, έχουμε πειστεί πως η πλειοψηφία επιθυμεί τη διοικητική υπαγωγή στην Ιεράπετρα. Οποιαδήποτε λοιπόν απόπειρα μετακίνησης τους στη Σητεία θα μας βρει αντίθετους.
    5. Εμείς δεν ξεχνούμε ποτέ τίποτα. Δεν καταλαβαίνω ωστόσο που είναι το πρόβλημα. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, το ιατρείο θα συνεχίζει να στελεχώνεται από το Νοσοκομείο Σητείας, η ενορία ανήκει έτσι κι αλλιώς στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και για τα δίκτυα και τις υπόλοιπες δομές θα μεριμνήσει η διαδημοτική συνεργασία όπως συμβαίνει παντού. Εξάλλου 8 χρόνια δημαρχίας Χατζάκη και 4 χρόνια δημαρχίας Καλαντζάκη δεν ήταν αρκετά ούτε να γίνει μια μελέτη για βιολογικό. Σε τελευταία ανάλυση αν έρθει ο Άγιος Στέφανος και το Σταυροχώρι στη Σητεία όπως επιθυμούν οι κάτοικοι, αυτή η τόσο επιθυμητή από εσάς ενότητα θα αποκατασταθεί.
    6. Σε αυτό δεν έχετε άδικο. Ο άρρωστος ανταγωνισμός ήταν εξάλλου το κίνητρο του κου Μαστοράκη να κάνει ότι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να οδηγηθεί ο Δήμος Μακρύ Γιαλού στην Ιεράπετρα. Τώρα για τις μεγάλες επενδύσεις εγώ στη θέση σας θα κρατούσα μικρό καλάθι. Αυτά είναι συνήθως αμετροεπείς προτάσεις εντυπωσιασμού που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Κατά την προσωπική μου άποψη δε, γήπεδα γκολφ στον ξηροθερμικό άνυδρο Μακρύ Γιαλό δε θα ήταν ότι καλύτερο.
    7. Στο «χωριό σας» έχω περιουσία και δραστηριοποιούμαι και επιχειρηματικά. Στο «χωριό σας» πήγα πρώτη φορά πέντε χρονών και ακόμη θυμάμαι τις τούμπες στους αμμόλοφους με τα κρινάκια εκεί που τώρα είναι κτισμένα τα μεγάλα ξενοδοχεία. Στο «χωριό σας» έμαθα να κολυμπώ κι εγώ και η κόρη μου. Το «χωριό σας» είναι από τα ομορφότερα κομμάτια της επαρχίας Σητείας, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως ο Μακρύς Γιαλός είναι Σητεία. Το «χωριό σας» είναι χωριό μου.
    Τελειώνοντας αυτήν την απάντηση θα σας ευχηθώ καλή χρονιά και υγεία.

    Νάσος Ζαγκότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε απάντηση Νάσου
    Βασικά θα περίμενα μια απάντηση από αυτούς που υπογράφουν το παραπάνω άρθρο.
    Σε καμία περίπτωση αυτά που αναφέρεις,δεν ευσταθούν, και προκαλούν μόνο γέλια.
    Βασικά στερούμαστε την ενότητα του Μακρύ-Γιαλού του χωριού μας όπως το αποκαλείς και νομίζω έχουμε κάθε δικαίωμα να το διεκδικούμε με καθε τρόπο, και χεστίκαμε για τα συμφέροντα της Ιεράπετρας και της Σητείας.
    Προσωπική ερώτηση: ποιό χωριό μας είναι και χωριό σου; το Ανατολικό ή το Δυτικό;
    ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ ξανά, σε αυτούς που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα υψώνουνε τείχη
    "Η Καλή Χρονιά" να μην τους αφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή